meertalig opvoeden

  • Ik spreek Engels, mijn man Spaans en we krijgen binnenkort ons eerste kindje. Hoe kunnen we ons kind meertalig laten opgroeien?
  • Op school zegt de leerkracht dat we thuis Nederlands moeten spreken maar dat kan ik niet goed. Italiaans spreek ik wel vloeiend. Wat nu?
  • Wij spreken thuis Duits en nu begint onze dochter van vier te stotteren. Zijn twee talen te veel voor haar?

Meertalig opgroeien is in de wereld meer regel dan uitzondering en is een verrijking voor elk individu. Maar hoe doe je dat als opvoeder en welke keuzes kun je maken? Met deze vraag kan je bij ons in de praktijk goed terecht, Ellen Baten en Liesbeth Maas hebben zich hierin gespecialiseerd. Ellen Baten kent de meertalige situatie bovendien vanuit haar eigen gezin.

We brengen samen met ouders / opvoeders de situatie in kaart én de wensen die er zijn ten aanzien van de verschillende talen. Zo kunnen we zo goed mogelijk adviseren.

Door alle adviezen die op ons afkwamen kregen we twijfels; doen we het wel goed met al die talen in ons gezin. Samen met Ellen hebben we onze taalsituatie thuis eens goed bekeken. Het is voor ons nu veel duidelijker wat we willen voor onze kinderen en ook wat haalbaar is. Dank! Maria P. ouder van drie 3-talige kinderen