eet- en drinkproblemen

  • Het lukt me niet om mijn baby te laten drinken uit een flesje en volgende maand ga ik weer werken.
  • Als mijn zoontje een boterham eet propt hij die naar binnen en daarna gaat hij kokhalzen.
  • Mijn kindje heeft grote moeite om te drinken uit de borst. Ik maak me zorgen want daardoor krijgt hij niet genoeg binnen.

Bij sommige baby’s en jonge kinderen gaat het eten en drinken niet vanzelf; een baby kan bijvoorbeeld niet overstappen van de vertrouwde borst naar de fles, een ander kindje verslikt zich steeds bij het eten van een cracker.

Eet- en drinkproblemen kunnen zich voordoen na sondevoeding of samengaan met een ontwikkelingsstoornis. Soms is er geen lichamelijke oorzaak. Als er eet- of drinkproblemen zijn gaat dit vaak gepaard met stress bij kind en ouders; wat een gezellig moment zou kunnen zijn, verandert in een worsteling voor allebei.

Oudere kinderen kunnen eten soms ook lastig vinden. Bijvoorbeeld omdat het kauwen van brood moeizaam gaat of omdat ze proppen en te snel willen eten. Kwijlen kan voor oudere kinderen ook vervelend zijn.

In onze praktijk is Jonna Genuit gespecialiseerd in behandeling van (jonge) kinderen met eet- en drinkproblemen. Samen met ouders/verzorgers onderzoekt ze wat er aan de hand is en bekijkt ze wat er nodig is om het probleem te verhelpen. Je kunt bij haar ook terecht voor een eenmalig consult en op verwijzing behandelt zij aan huis. Zij werkt samen met artsen en verpleegkundigen van consultatiebureaus.

Eén afspraak met Jonna leverde ons meteen een paar bruikbare tips op voor het drinken van ons kindje. Hij is nu meer tevreden tijdens het voeden en de drinkmomenten duren minder lang. Heel fijn! Liza en Hans, ouders van Teun (5 maanden)

Onze dochter Ana (5 jaar) deed vaak eindeloos over één boterham. Als iedereen al klaar was zat zij nog met haar broodje. Met hulp van Jonna leerde Ana beter kauwen en had ze veel minder tijd nodig voor een boterham. Tot haar eigen opluchting! Sandra, ouder van Ana